OM OSS

Framgångsrikt familjeföretag sedan 1936

John Bromark

Hans Bromark Åkeri bildades 1936. Åkeriets historia börjar dock några år tidigare med John Bromark. Som 13-åring jobbade han som skjutspojke vid Dannemora gruvstall, några år senare som slaktare där han åkte runt till bönderna och hämtade upp djur för sitt slakteri i Elsarbo. När bönderna bildade LRF kunde John inte längre köpa djuren och han bytte spår och började driva åkeri med en lastbil och en taxibil, båda bilarna var Chevrolets 1929, 1931 årsmodell.

1931 blåste en storm ner stora skogsområden och det blev mycket timmerkörning. John skaffade en släpvagn till bilen och körde timmer från gruvans skogar till en såg som gruvan hade vid Gruvsjön. Men 1932 blev chevan för dålig. Då köpte John en ny 4-axlad Scania på 60 hästkrafter och satte släpvagn efter och körde timmer, men fick även körning till Fagersta och Långhyttan för Österbyverkens räkning.

De följande åren var huvuddelen av åkeriets verksamhet kopplad till gruvan. John skaffade fler bilar och fler anställda. Under kriget hade John skaffat en sexcylindrig Scania, den största lastbilen i trakten, lastade nio till tio ton. I folkmun kallades den för Bromarks storscania.

Kriget tar slut och gruvan tar över

Efter krigsslutet och fram till gruvans stängning 1992 jobbade åkeriets i huvudsak åt gruvan.

1969 övertog Gösta Bromark över bolaget och 1988 var det Hans tid att ta vid rodret. 2011 blev Hans årets företagare i Östhammars Kommun.

Vi är nu inne på fjärde generationen Bromark i bolaget och är ett klassiskt familjeföretag som med stor framgång har hanterat generationsskiften och de skiftande krav som samtiden ställer. Vi är stolta över bolagets anrika historia men ödmjuka inför framtiden och vill fortsätta göra ett gott jobb med de förväntningar som kan ställas på oss i form av kund-, miljö-, och samhällsansvar.

Vår största uppdragsgivare är än en gång en viktig lokal partner, Returpappercentralen och Skrotcentralen, som vi är hedrade att utföra körningar åt. Med det sagt så tar vi tacksamt emot fler uppdrags, från företag, privatpersoner, bostadsrättsföreningar, myndigheter och andra aktörer. Välkommen till Hans Bromark Åkeri AB.